hier lees je alles over glasvezel

Op deze site willen wij een uitleg geven over de voordelen van een glasvezelnetwerk in Hattem.

Waarom toch glasvezel?

wij zijn een onafhankelijk initiatief van een aantal Hattemers dat van mening is dat er binnen Hattem behoefte is aan een hoogwaardig super digitaal netwerk.
Een klein aantal gemeenten in Nederland heeft al een glasvezelnetwerk; de meeste echter nog niet. Hattem kan nu dus voorop lopen!
Deze site is opgericht omdat er naar de mening van de initiatiefnemers behoefte is aan een echt hoogwaardige huisaansluiting voor zeer snel internet, digitale televisie met superkwaliteit, telefonie en tal van andere diensten die veel snelheid vereisen.
Om dit te realiseren is er maar één mogelijkheid: de aanleg van een glasvezelnetwerk. Ondanks de technologische vooruitgang is er vooralsnog geen andere technologie (zoals bijvoorbeeld ADSL of kabel) met dezelfde onbegrensde mogelijkheden en dat zo toekomstvast is als glasvezel.

Glasvezel in Hattem

We willen in de helft van 2011 duidelijk krijgen of de aanleg van een glasvezelnetwerk in Hattem haalbaar is. Om een investeerder geïnteresseerd te krijgen om het glasvezelnetwerk aan te leggen moet 30% van de huishoudens in Hattem een dergelijke aansluiting willen nemen.

De gewoonste zaak van de wereld

Het is de gewoonste zaak van de wereld geworden dat huishoudens kunnen beschikken over stroom, gas en stromend water. Dat zijn de eerste levensbehoeften geworden. Daarnaast is er telefoon en TV kabel aansluiting gekomen. Ook dat is vanzelfsprekend geworden.
Ruim tien jaar geleden deed internet zijn intrede in Nederland. Dat ging in het begin vrij langzaam maar door nieuwe ontwikkelingen kunnen nu zowel telefoon- als kabelmaatschappijen een redelijke snelheid bieden. Internet is op dit ogenblik al zo ingeburgerd dat het vreemd lijkt dat het er amper tien jaar geleden nog niet was. Ook hier kan nu van een eerste levensbehoefte worden gesproken.
Inmiddels is het dataverkeer zeer sterk toegenomen; mede door telkens nieuwe toepassingen. Ging het in het begin uitsluitend over e-mail en webpagina's thans is er een uitgebreid scala aan mogelijkheden. Te denken valt hierbij aan internet bankieren, reizen reserveren, dagbladpagina's raadplegen maar ook over muziek en films downloaden. Uitzending gemist is inmiddels ook erg populair geworden.
Op dit moment zijn er weer veel nieuwe zaken bijgekomen: chatten met de webcam aan, online games spelen, foto's versturen, VOIP (bellen via internet) en IPTV (televisie via internet) en lokale omroep.

Een Glasvezel netwerk biedt meer

Het lijkt er op dat we met de glasvezel vele jaren vooruit kunnen zonder dat de straat opnieuw open moet. Dit in tegenstelling tot breedband van de kabelaar zoals Ziggo, zij gebruiken nog steeds de ouderwetse coax kabel, die op termijn toch ook vervangen zal moeten worden.
Het is maar de vraag of de kabelaars die vervangingskosten dan helemaal voor eigen rekening zullen nemen.

Prijs abonnementen vergelijkbaar

Ook voor de prijs van een abonnement hoeft u het niet te laten, die zijn vergelijkbaar met abonnementen van andere aanbieders van snel internet en soms zelfs gunstiger. Inclusief internet 35Mb/35Mb, telefonie en digitale TV zo'n 50 Euro. Een bekende kabelaar vraagt voor een abonnement met internet 20 Mb/3 Mb, telefonie en TV ook ongeveer 50 Euro.

Netwerk snelheid huidige ADSL

De snelheid van ADSL kan maximaal ongeveer 20Mbit/s  zijn.
De haalbare snelheid van glasvezel is enorm daar leest u hier meer over.

Glasvezel tot in de woning

In vaktermen heet dat dan : Fiber to the Home, afgekort FttH.
Een snelheid van 100 Mbit/s of meer is daar mee makkelijk haalbaar, het maximum wordt voor een belangrijk deel bepaald door het toegepaste modem. Waar de glasvezel precies in huis komt is afhankelijk van de afspraken die daarover gemaakt worden tussen de woning eigenaar en het aanleggende glasvezelbedrijf. Vaak zal dat de in de meterkast zijn. Alle woningen worden met een aparte glasvezel via een knooppunt op een verzamelleiding aangesloten. Voor het aanleggen van die leidingen behoeft alleen een sleuf in de straat of stoep gegraven te worden.
Of de glasvezel ook op een modem aangesloten zal worden hangt af van uw beslissing om inderdaad internet, tv of telefonie via de glasvezel wil afnemen. In dat geval kunt u een abonnement afsluiten bij de desbetreffende dienst aanbieder.

Hattem van een glasvezel netwerk voorzien is natuurlijk een hele klus, maar  is de hoeveelheid werk, en daarmee de overlast, per locatie beperkt.
                                                                                                                                                                                                                                                     
Persbericht


Hattem en Heerde op glasvezel?

Met de uitzending op TV Hattem is de werkgroep "Hattem en Heerde op glasvezel" officieel van start gegaan. De initiatiefgroep wil dat na steden als Nijmegen, Leusden, Zeewolde ook Hattem, Heerde en Wapenveld glasvezel krijgt. De reacties van abonnees uit steden waar inmiddels glasvezel ligt, zijn enthousiast.

Initiatiefgroep 'Hattem en Heerde  lees verder >>

Disclaimer
Welkom op Hattemnet
hattemopglasvezel
hattemopglasvezel